QUEST – KANGAROO POINT, QLD

Project Address: QUEST – 85 Deakin St Kangaroo Point Qld 4169

Project Type: Residential Interior Design & Decoration (Renovation)

Project Timeline: February – April 2017

Project Overview: We first met with the client in October 2016 to discuss doing some minor decorating updates of an investment apartment in Kangaroo Point. The apartment is part of a pool of serviced apartments managed by the QUEST Serviced Apartment / Hotel group in Kangaroo Point.

The apartments are offered to short-term residents/holidaymakers/business people etc, who do not want to stay in a traditional hotel environment, and prefer to have the option to prepare their own meals, and have a home away from home environment.

It is a two-bedroom apartment with an open plan living/dining/kitchen area, one bathroom, and a laundry. There are two balconies – one off the main living area and the second off the main bedroom.

After some deliberation – the client accepted that there was no cosmetic, cheap, quick fix for this project. The apartment was dated and needed a complete renovation in order to sure up and protect the investment.

The overall project included renovating the main living area, kitchen, bathroom, laundry and two bedrooms.

We provided some recommendations to address the immediate concerns. We also offered a bigger picture vision for the property which included:

  • Spatial Planning i.e. zoning specific use spaces within the main living area
  • Renovating the kitchen
  • Renovating the bathroom
  • Renovating the laundry area
  • Re-flooring the entire unit – main living/dining/kitchen, bedrooms and retiling the entry and the bathroom.
  • Installing a robe in the main bedroom
  • Repainting the interior
  • Installing new window treatments
  • Stripping the stippled ceiling Updating and reconfiguring lighting, light switches and power points and upgrading circuit board to accommodate new appliances
  • Furnishing, decorating and kitting out the entire apartment – furniture, furnishings, décor, appliances, cookware, crockery and cutlery, bedding etc

Client Brief: To update the entire unit, maximizing the available space, making it feel spacious and comfortable and modern.

Budget Limitations / Cost Effectiveness:  The original budget for this project was set at $45,350.00 excluding the furniture, furnishings and décor

Originally, the client was going to make his own arrangements to furnish and kit out the apartment, but because he lives abroad, he decided that it would be more efficient if he engaged us to complete the project in its entirety.

Final project value $59 996.20.

Gross Size of Project: The property is located in a serviced apartment building in Kangaroo Point. The total floor space measured 60m2 internally, with two balcony areas adding another 12m2 of total living and outdoor space.

Rationale for Material / Product Choices: The rationale for the material and product choices, were driven mostly by the need to create a contemporary inner-city apartment, in a great location, with a sense of light and spaciousness, and fully equipped comfort, that would have broad appeal for visitors.

Specific Challenges/Limitations: Renovating apartments is generally a challenge due to difficulty of access for the tradesman to move materials and equipment in and out of the building. Body corporate constraints can also prove to be onerous.

In its original configuration, the main living area/kitchen, was a space that was challenging to furnish.

Getting furniture into the apartment also proved challenging. The lift in the apartment building is really only suited for people movement, and not bulky furniture and building materials. We had to hoist some of the furniture and building materials up over the balcony, using straps and ropes, to get it into the apartment.

Innovation, liveability and/or adaptability of Space: Apart from the overall transformation of the space, the most significant changes were around the kitchen and bathroom.

The original layout of the living space and kitchen was cumbersome.  This made it very difficult to furnish the space.

In its original position, the kitchen was the focal point of the apartment, and took up valuable space which could be better utilized.

We took the decision to relocate the kitchen to the wall along the entry of the apartment. This instantly opened up the space, allowing creation of 3 differentiated zones;

  • living space leading out onto the balcony,
  • specific use dining area and,
  • kitchen and laundry zone

The bathroom was another area where we were able to make substantial change. We removed the bath, and shower over bath combination, and created one larger shower space increasing the available floor space in the bathroom.

We also opted to do floor to ceiling tiling in the bathroom, with a bold feature wall. We utilised the same feature tile used on the kitchen splashback.

One other significant change was removing the stippled ceiling throughout the apartment.  A messy and time-consuming process. The ceilings had to be scraped smooth, sanded and prepped for painting. The outcome was well worth the effort – creating a more contemporary feel.

The paint colours and floor coverings chosen for the project made the apartment feel significantly lighter and brighter.

A Few Words from The Client:

“Being based in Canada, we needed to find someone to take on the complete update of our investment unit in Kangaroo Point. We had a number of quotes and decided on Paul from Earthborne By Design to oversee and complete the project. We had a limited budget and required the job to be done in the shortest possible time, not an easy task. Paul really achieved amazing results on both fronts exceeding our expectations. He listened to what we had in mind but also offered some terrific ideas to maximise the impact of the reno. He was communicative throughout the job without lumping us with any added stress, taking total control of the project. We were recommended to use Paul by a professional acquaintance, and would more than happily do the same”

In Summary:

The key to a successful transformation, is to add tangible value to the property, by improving the investment, and in this instance, maintaining the value/rent return of investments. By addressing the challenge of the original layout, and modernising the space, we have managed to create better flow and more useable spaces.

BONAPARTES - Fortitude Valley Qld
ZANZIBAR - Mermaid Waters